7 måter tv-spill kan være bra for deg!
Gaming har som oftest igjennom årene fått negativt syn i media. I kjølvannet av ofte tragiske hendelser, er det kontroversielle spørsmålet «forårsaker videospill vold?» I de siste årene har det snudd seg noe mer for gaming. Det har blitt en mer morsom og sosial interaksjon, ikke minst etter at e-Sport-arenaen har begynt å utvide seg, og gaming har blitt mer og mer akseptert i samfunnet.
Fra den tilfeldige observatørens perspektiv kan noen videospillkonsepter virke problematiske, og disse temaene er absolutt ikke noe nytt. Gjennom tidene har det alltid vært massepanikk mot det som er populært innen underholdning, alt fra bokbrenning og anti-tegneseriebevegelsen til filmhat og kampanjer mot rock og rap.
Film, romaner, animasjon, tv, musikk og kunst har alle på sin måte flyttet litt på grensene. Grunnen til at gaming er så skummelt for mange er at det bare er den nyeste utfordreren! Men utover overskriftene er det så mange fordeler med å spille videospill. De pedagogiske, mentale og sosiale gevinstene med spill har blitt bevist igjen og igjen. Gaming kan være ganske bra for dine kognitive funksjoner.
Målet er å prøve å skifte perspektiver, få frem det gode i det spillingen som et medium gir. Spill kan utgjøre en enorm forskjell for millioner av spilleres hverdag både mer dynamisk, rik og variert.
7 måter tv-spilling kan være bra for deg!
- Videospill bidrar til å bygge sosiale forbindelser og lagarbeid
Enten du sitter med nettbrettet, mobilen eller Mario Party i stua, har spill alltid vært sosialt. Siden arkadedagene og fødselen til Game Boy, kan livslange vennskap knyttes gjennom spill og felles interesser!
Videospill bidrar til å bygge sosiale forbindelser gjennom felles interesse. Det er en såkalt «icebreaker» siden det gir så umiddelbart en felles opplevelse. Har du noensinne sett en tom spillkonvensjon? Dette er et slående bevis på at gaming er sosialt utenom skjermtiden og samler spillere fra alle slags bakgrunner.
Det bidrar også til å drive lagarbeid og sunn konkurranse, enten det er å kjempe med venner i et onlinespill eller jobbe sammen for å løse et puslespill og dra på eventyrer sammen i stuen.
- Gaming inspirerer til kreativitet
Fra å ta bilder av spillsamlingen sin for å dele den på sosiale medier til å tegne fanart og skrive egne fantasihistorier, så brøyter spill vei for mye kreativitet! Internett har gjort det mulig for innholdsskapere å utforske, bli inspirert av og vise frem arbeidet sitt. Vi kan spille spill med andre live på Twitch eller lage egne innholdsrike dokumentarer på YouTube. Du kan lage ditt eget cosplay av dine favorittkarakterer. Mulighetene er endeløse. Det er definitivt et håndverk for alle å oppdage og mestre!
Tv-spill og dataspill har spesielt i løpet av det siste tiåret gitt folk muligheter til å skape sine egne karrierer. Fra streamere på fulltid til uavhengige skapere av indiespill. Det er fortsatt en tøff reise for å få eksponering, men det er definitivt rom for alle å kunne gjøre noe moro ut av tv-spilling i dag, stort eller smått!
- Gaming bygger forbindelser på sosiale medier
Instagram, Twitch og Twitter er også et flott sted å bygge et fellesskap. De forskjellig plattformene gir mange nye veier og muligheter for deg som fan, som publikum eller om du selv har en profil og deler dine erfaringer og gode gamingminner på nett. Noen av de mest obskure spillene kan komme søkelyset takket være venner som deler oppdagelsene sine. Noen av de sterkeste vennskapene innenfor gaming er takket være det!
Selv her til lands har vi en rekke Youtubere og spillinteresserte grupper på blant annet Facebook som gjør det de kan ukentlig for å holde oss andre oppdatere med sine podcasts etc.
- Gaming kan hjelpe med mental helse og stress
Gaming tilbyr en måte å takle psykiske problemer på. Spill kan hjelpe deg gjennom utfordrende tider, eller bare gi deg det lille avbrekket etter en stressende hverdag. Spill kan for mange være en vei, en flukt ut i disse fantasiverdenene. Forskjellen mellom å se på tv og spille et spill at du blir selv mye mer involvert. Å kunne kontrollere spillet direkte og ta avgjørelser har vist seg å hjelpe med velvære.
Spilling har vist seg å hjelpe til med å håndtere psykiske problemer, fra angst til PTSD. Det kan nesten bare føles ut som en lettelse å løpe rund på slettene i Breath of the Wild, eller hva med en litt utfordrende spillekveld med venner i Mario Party Superstars? For utenforstående virker det kanskje ikke som noe av dette kan gjøre en forandring, men et slikt lite avbrekket kan ha stor påvirkning på lang sikt. Man kan se på fornuftig tv-spilling som en måte å slappe av på, samtidig vil du få deg en god dose underholdning.
Det skal jo sies at alt i overdrevne mengder vil til slutt ha en motsatt effekt, og det er jo ikke noe man ønsker, så man skal jo ta forbehold og spille etter behov og ikke avhengighet.
- Videospill er dynamiske, stimulerende og engasjerende
Gaming kan være bra for deg på basert på hvordan det kan være forskjellige eller nye utfordringer hver gang du spiller et spill. Noen spill er litt mer lineære enn andre, men samtidig kan spill være bygd på de evnene at du som spilleren, og ikke karakteren, må bli bedre på reaksjoner og avgjørelser under press.
Dette er noe som gjør deg sterkere over tid og flinkere til å ta de riktige avgjørelsene når det først gjelder. Uforutsigbarheten og tilpasningen til raske beslutninger sies å vekke sinnet. Dette er også bevist hos eldre personer som har vært satt til å løse oppgaver i spill. De har måtte tenke utenfor boksen og har igjen gitt hjernen flere aktiviteter å leker med.
- Spill forbedrer hjernens problemløsning og mønsterlæring
Det tidlige argumentet mot spilling på 80- og 90-tallet var at "spilling får hjernen din til å råtne" og at det er totalt bortkastet tid. Det er synd å måtte slå tilbake å si det, men om det skulle være noe som kommer ut av tv-skjermen de siste tiårene, så er det alle disse reality-seriene som går på tv som heller setter ned folks mentale helse. Utover de sensasjonelle overskriftene har spill faktisk internasjonalt en bred rolle innenfor utdanning også. Gåteløsning og beslutningstaking – spill stimulerer sinnet på en unik og ikke-passiv måte.
Videospill bidrar til å forbedre bevisstheten din om omgivelsene og bedre hukommelsen din, spesielt blant den eldre generasjonen. For de yngre kan spill bidra til å forbedre disse problemløsningsferdighetene fra en ung alder.
- Spill kan bidra til å lindre smerte
For kroniske smerter og skader har tv-spill og dataspilling blitt sagt å være en del av pasients terapi. Selvfølgelig vil ikke spill tilby en umiddelbar kur, men i studier viser at tv-spill har hjulpet pasienter med å bli distrahert fra smerten. Videospill er en aktiv form for underholdning hvor du som oftest blir dypt involvert. Prøv selv neste gang du ikke føler deg helt bra!
Ulike spill fungerer ulikt for forskjellige mennesker og situasjoner, mens nyere teknologi, som Virtual Reality, baner vei for alternative behandlinger. Å kjøre berg-og-dalbane er jo selvsagt ikke det sikreste valget om man skulle ha omgangssyke!
Sånn, trodde du at gaming bare var for den enkelte, skal kanskje du vurdere å begynne å spille litt mer igjen eller høre om en god, gammel venn har lyst å ta et par slag i Street Fighter II Turbo!
Vi i Gamingsjappa håper at du spiller med omhu og hygge. Skulle du ha lidelser, så er det greit å høre med en spesialist om det er greit at tv-spilling kan være en del av behandlingen din.