Hopp til innholdet
🕹️ Fri frakt 1000kr 📦🤗 Vi tibyr Visa, Klarna og Vipps! 🎮 Trygg og rask utsending innen 24 timer! 🕛 Wahoo! 🚀
🕹️ Fri frakt 1000kr 📦🤗 Trygg og rask utsending innen 24 timer! 🕛 Wahoo! 🚀

Full guide til skruetype og verktøy for konsoller og spillkasetter

Du har kanskje som hobby å skru på gamle eller nye spillkonsoller. Her for du oversiken på hvike verkøy du trenger for å skru opp Nintendo eller Playstation konsollene.

Det finnes en drøss forskjellige typer skruer der ute i verktøysverdenen, og det er ikke alltid like lett å vite hva man trenger av verktøy og skrutrekkere når man vil inn i ting og tang. Dette gjelder naturligvis også i videospillverdenen, men heldigvis er det litt færre skruer å holde styr på.

Har du forslag til forbedringer, så hører vi gjerne fra deg!

Dette er en guide for alle som elsker å mekke på konsoller, spillkontrollere og diverse annet tilbehør fra spillverdenen, og kanskje spesielt for alle som har planer om å ta steget inn. Her vil vi ta for oss de vanligste skrutypene som du kommer til å støte på, hva de heter, hvordan de ser ut og hvilke typer skrutrekkere du kommer til å ha behov for. Guiden vil være inndelt i tre deler, en som presenterer de forskjellige skruene, en som lister opp hvilke skruer det meste av konsoller, kontrollere og annet innenfor spillverdenen bruker og en som lister opp hva hver skru blir brukt til. Du vil altså kunne slå opp etter konsoll eller skrutype.

Hopp til:
- Konsoller
- Spillkassetter
- Kontrollere
- Annet tilbehør
- Skruer

De forskjellige skrutypene i videospillverdenen

Hovedsakelig vil du støte på sju typer skruer når du skal mekke på konsoller og kontrollere. Noen skruer vil du for eksempel finne i de fleste av Nintendos produkter, mens andre er vanlig å støte på i Xbox-konsoller. Ikke bare vil du støte på forskjellige skruer, men mange av dem kommer også i forskjellige størrelser, og da er det viktig å ha en så riktig skrutrekker som mulig. Bruker du en for stor eller for liten skrutrekker, så kan du risikere å ødelegge sporet på skruen dersom du ikke er forsiktig. Vi anbefaler derfor å alltid bruke riktig størrelse der det er mulig.

Er du usikker på om størrelsen på skrutrekkeren er riktig? Sett skrutrekkeren i skruen med bare litt vekt og vri den forsiktig i begge retninger. Beveger den seg lett litt fram og tilbake, så er skrutrekkeren for liten. Kjenner du at den hopper over sporene i skruen eller snurrer rundt uten noe motstand, så er skrutrekkeren for stor. Sitter den mer eller mindre fast i skruen, så har du riktig størrelse. Da er det bare å legge mer vekt på skrutrekkeren og begynne å skru. Pass på at skrutrekkeren står rett på skruen og ikke i vinkel.

Phillips

Phillips-skruDette er den standard stjerneskruen som du helt sikkert har sett en million ganger tidligere. Disse skruene går ofte under betegnelsen "PH" etterfulgt av en størrelseskode. Merk at hjørnene i midten av skruen er avrundet. Her er de fem vanligste størrelsene du kommer til å møte:

PH000 (1,5 mm)  |  PH00 (2 mm)  |  PH0 (2,5 mm)  |  PH1 (3 mm)  |  PH2 (3,5 mm)

  • Kjøp verktøysett med Phillips PH00-skrutrekker her

Flatskru

FlatskruSom med Phillips-stjerneskruer er nok dette en skrue du har sett mange ganger tidligere. Denne dukker dog veldig sjeldent opp i konsoller og kontrollere, så vi kommer ikke til å gå inn i noen detaljer om denne. Dersom du kjøper et litt skikkelig sett med presisjonsskrutrekkere som du finner stort sett overalt på typ Clas Ohlson, Kjell & Co, Biltema og lignende butikker, så burde du være dekket både når det gjelder stjerneskrutrekkere og flattrekkere. Du vil nok ikke støte på noen flatskruer som du ikke kan få ut med en 2-3mm flattrekker.

Tri-Point

Tri-Point-skruEr du en fan av Nintendos håndholdte konsoller, så har du helt sikkert sett denne Y-formede skruen. Disse skruene går ofte under betegnelsen "Y" etterfulgt av en størrelseskode. Mange vil sikkert ha hørt disse skruene bli kalt for "Tri-Wing", men selv om de ser forholdsvis like ut med første øyekast, så er Tri-Point og Tri-Wing to forskjellige typer skruer. Her er de fire vanligste størrelsene du kommer til å møte:

Y000 (0,6 mm)  |  Y00 (1,5 mm)  |  Y0 (2 mm)  |  Y1 (2,5 mm)

  • Kjøp Tri-Point Y1-skrutrekker her
  • Kjøp verktøysett med Tri-Point Y00- og Y0-skrutrekkere her

Gamebit

Gamebit-skruNå begynner vi å snakke! Denne typen skrue er så velbrukt i spesielt Nintendos eldre konsoller at den er oppkalt etter spillene. En Gamebit ser ut som en sekskantet stjerne, og minner om en invertert Torx-skrue. Heldigvis finnes Gamebit-skruer kun i to forskjellige størrelser, en som hovedsakelig benyttes i konsoller og en som hovedsakelig benyttes i spillkassetter. De har generelt sett ingen egen betegnelse enn størrelsen sin, Gamebit 3.8 og Gamebit 4.5.

  • Kjøp Gamebit 3.8mm-skrutrekker her
  • Kjøp Gamebit 4.5mm-skrutrekker her
  • Kjøp verktøysett med Gamebit 3.8- og 4.5mm-skrutrekkere her

Torx

Torx-skruTorx-skruer ser ut som en sekskantet stjerne, men invertert sammenlignet med en Gamebit-skrue. Disse skruene går ofte under betegnelsen "T" etterfulgt av en størrelseskode, og er vanlig å finne i Microsoft sine produkter. Denne typen skruer kommer i to varianter, den andre kan du lese om under. Her er de tre vanligste størrelsene du kommer til å møte:

T6 (1,7 mm)  |  T8 (2,31 mm)  |  T20 (3,86 mm)

  • Kjøp verktøysett med T6-skrutrekker her

Security Torx

Security Torx-skruSecurity Torx er identiske som vanlige Torx-skruer, bortsett fra at de har en pinne i midten. Disse skruene går ofte under betegnelsen "TR" etterfulgt av en størrelseskode. Til konsollbruk er det like greit å egentlig bare ignorere vanlige Torx-skrutrekkere eller skrunøkler, og heller bare skaffe seg Security Torx-varianten, kanskje med unntak av en T20. Her er de fire vanligste størrelsene du kommer til å møte:

TR7 (1,99 mm)  |  TR8 (2,31 mm)  |  TR9 (2,5 mm)  |  TR10 (2,74 mm)

  • Kjøp Xbox 360-åpningsverktøy med en Security Torx TR8-nøkkel her
  • Kjøp verktøysett med Security Torx TR8-skrutrekker her
  • Kjøp verktøysett med TR8- og TR10-skrutrekkere her

Japanese Industrial Standard

JIS-skruDette er også en type stjerneskrue som ved første øyekast kan se helt identisk ut som Phillips-skruene beskrevet over. Forskjellen er at i motsetning til Phillips-skruene, så er ikke hjørnene i midten avrundet, men rette vinkler. Disse skruene går ofte under betegnelsen "J" eller "JIS" etterfulgt av en størrelseskode. Det går helt fint å bruke en PH-skrutrekker i samme størrelse, bare vær litt mer forsiktig da denne skruen er litt lettere å ødelegge sporet på. Her er de fire vanligste størrelsene du kommer til å møte:

JIS000 (2 mm)  |  JIS00 (2,5 mm)  |  JIS0 (3 mm)  |  JIS1 (4 mm)

Bonus-skru: Tri-Groove

Tri-Groove-skruAv alle skruer er nok dette den særeste. Electronic Arts bestemte seg for å bruke en "Tri-Groove"-skru på sine lanseringer til Sega Mega Drive, i tillegg til at selve kassettene ser annerledes ut. Det kan være ganske vanskelig å finne en skrutrekker eller bit til denne skruen, men med en "spanner"-bit i passende størrelse skal det være mulig å få opp disse skruene. Så vidt vi vet går disse skruene under betegnelsen "IN Y" (IN = invertert) etterfulgt av en størrelseskode.

Denne skruen vil du mest sannsynligvis kun finne på Sega Mega Drive-kassetter som er publisert av Electronic Arts.

Nå som du har gjort deg litt mer kjent med hvilke skruer du kan vente deg å finne når du mekker på konsoller er det greit å ha en oversikt over hvilke skruer som blir brukt i hva. I listen under vil du finne en oversikt over det aller meste av konsoller, kontrollere, spillkassetter og litt diverse annet tilbehør samt hvilke typer skruer de benytter. Vi kommer til å bruke betegnelsene i listen over, som f.eks. PH1, Y00 og TR8, i tillegg til et bilde av skruen slik at du enkelt kan se hva du trenger av skrutrekkere i hvilke størrelser*.
* Noen av skrustørrelsene til produkter vi ikke hadde tilgang til under produksjonen av denne guiden er hentet fra guidene på ifixit.com. Forskjellige guider der vil/kan oppgi forskjellige skrustørrelser, spesielt for "PH" og "Y", så denne oversikten vil nok inneholde en viss grad av unøyaktighet.

NB! Merk at denne guiden bør anses som en veiledning, og at det kan være forskjeller mellom konsollvarianter, revisjoner og modeller, både med tanke på hvilke skruer som er benyttet og størrelsen på disse. Husk at det som oftest går greit å bruke en skrutrekker som er ett hakk større eller mindre enn anbefalt bare man er litt forsiktig og ikke tvinger skruen for hardt. Et tips for harde skruer kan være å skru dem forsiktig et ørlite hakk med klokken til man hører et lite "klikk", og deretter burde skruen være enklere å skru ut mot klokken som vanlig.

Spillkonsoller

Famicom
Family Computer
PH2
NES
Nintendo Entertainment System
PH2
SNES / Super Nintendo
SFC / Super Famicom
Gamebit 4.5 PH2
Nintendo 64
Gamebit 4.5 PH0 PH2
Nintendo GameCube
Gamebit 4.5 PH0
Nintendo Wii
PH00 PH0 Y1
Wii mini
PH0
Wii U
PH00 Y1
Nintendo Switch
PH00 Y00
Nintendo Switch lite
PH00 Y00
Nintendo Switch OLED
JIS000 Y000
Nintendo Classic Mini
PH00
Super Nintendo Classic Mini
PH00
Game & Watch
Flattrekker
Game Boy
Y1 PH1
Game Boy Pocket
Y1 PH1
Game Boy Color
Y0 PH00
Virtual Boy
Gamebit 4.5 PH00 TR10
Game Boy Advance
Y0 PH00
Game Boy Advance SP
Y00 Y0 PH00
Game Boy Micro
Y0 PH00
Nintendo DS
Y00 PH00
Nintendo DS lite
Y00 PH000
Nintendo DSi
PH00
Nintendo DSi XL
PH00
Nintendo 3DS
PH00
Nintendo 3DS XL
PH00
New Nintendo 3DS
PH00 PH0 Y0
New Nintendo 3DS XL
PH0 JIS00
Nintendo 2DS
PH00
New Nintendo 2DS XL
Y00 PH00
Game & Watch
Club Nintendo Ball
Y0 PH0
Game & Watch
Super Mario Bros.
Y0 PH0
Game & Watch
The Legend of Zelda
Y0 PH0
Sega Master System
PH1
Sega Master System II
PH1
Sega Mega Drive
PH1
Sega Mega Drive II
PH0 PH1
Sega CD
PH0 PH1
Sega Saturn
JIS1
Sega Dreamcast
PH00 PH1
Sega GameGear
Gamebit 4.5 PH0
PlayStation
PH1
PlayStation one
PH1
PlayStation Classic
PH00
PlayStation 2
PH0 PH1
PlayStation 2 Slim
PH00 PH1
PlayStation 3
PH00 PH1 TR8
PlayStation 3 Slim
PH1 TR8
PlayStation 3 SuperSlim
PH00 PH1 TR8
PlayStation 4
PH0 PH1 TR9
PlayStation 4 Slim
PH1 TR8
PlayStation 4 Pro
PH0 TR8
PlayStation 5
PH00 PH0 TR8
PlayStation Portable 1000
PH00
PlayStation Portable 2000
PH00
PlayStation Portable 3000
PH00
PlayStation Portable Go
PH00
PlayStation Vita
PH00
PlayStation Vita Slim
PH00
Xbox
T8 T20 TR10
Xbox 360
T8 TR10
Xbox 360 S
PH1 TR9 TR10
Xbox 360 E
PH1 TR7 TR9 TR10
Xbox One
TR9 TR10
Xbox One S
TR8 TR10
Xbox One S
All-Digital Edition
TR8 TR10
Xbox One X
TR9
Xbox One X
Project Scorpio Edition
TR9
Xbox Series S
TR8 TR10
Xbox Series X
TR8
Steam Deck
PH000 PH0 PH1
Atari 2600
PH1
Atari 2600 Jr. modell A
PH1
Atari 5200
PH0
Atari Flashback 2
PH1
Atari Lynx
PH0 PH1
ColecoVision
PH1

 

Spillkassetter

NES
Nintendo Entertainment System
Gamebit 3.8 Flattrekker
SNES / Super Nintendo
SFC / Super Famicom
Gamebit 3.8
Nintendo 64
Gamebit 3.8 PH0
Game Boy
Gamebit 3.8
Game Boy Color
Gamebit 3.8
Virtual Boy
Gamebit 3.8
Game Boy Advance
Y0
Sega Master System
PH0
Sega Mega Drive
Gamebit 4.5
Sega Mega Drive
Electronic Arts-kassetter
Tri-Groove
Sega 32X
Gamebit 4.5
Sega GameGear
Gamebit 3.8

 

Spillkontrollere

NES
Nintendo Entertainment System
PH1
SNES / Super Nintendo
SFC / Super Famicom
PH1
Nintendo 64
PH0 PH1
Nintendo GameCube
Y1 PH0
WaveBird
Y1
Wii Remote
Y0
Wii Balance Board
PH1
Wii U GamePad
PH00 Y0
Wii U Pro Controller
JIS000 JIS0 Y0
Nintendo Switch Joy-Con
PH00 Y00
Nintendo Switch Pro Controller
JIS00 / PH00
PlayStation
PH1
PlayStation Dualshock
PH1
PlayStation Dualshock 2
PH1
PlayStation Sixaxis/Dualshock 3
PH1
PlayStation Dualshock 4
PH0
PlayStation DualSense
PH00
PlayStation Move
PH0
Xbox "The Duke"
PH1
Xbox Controller S
PH1
Xbox 360 Wireless
PH0 TR9
Xbox One Wireless
T6 TR9
Xbox Series X Wireless
T6 TR8

 

Diverse annet tilbehør

Xbox Kinect
PH00 T6 TR10 M5
Xbox One Kinect
PH0 T6 TR10
PlayStation VR
PH000 / PH00 / JIS0

 

Alt over sortert etter skruestørrelse

Phillips-skruPhillips PH000 (1,5 mm)
Nintendo DS lite, PlayStation VR, Steam Deck

Phillips-skruPhillips PH00 (2 mm)
Game Boy Advance, Game Boy Advance SP, Game Boy Color, Game Boy Micro, New Nintendo 2DS XL, New Nintendo 3DS, Nintendo 2DS, Nintendo 3DS, Nintendo 3DS XL, Nintendo Classic Mini, Nintendo DS, Nintendo DSi, Nintendo DSi XL, Nintendo Switch, Nintendo Switch Joy-Con, Nintendo Switch lite, Nintendo Switch Pro Controller, Nintendo Wii, PlayStation 2 Slim, PlayStation 3, PlayStation 3 SuperSlim, PlayStation 5, PlayStation Classic, PlayStation DualSense-kontroller, PlayStation Portable 1000, PlayStation Portable 2000, PlayStation Portable 3000, PlayStation Portable Go, PlayStation Vita, PlayStation Vita Slim, PlayStation VR, Sega Dreamcast, Super Nintendo Classic Mini, Virtual Boy, Wii U, Wii U GamePad, Xbox Kinect

Phillips-skruPhillips PH0 (2,5 mm)
Atari 5200, Atari Lynx, Game & Watch (Club Nintendo Ball), Game & Watch (Super Mario Bros.), Game & Watch (The Legend of Zelda), New Nintendo 3DS, New Nintendo 3DS XL, Nintendo 64, Nintendo 64-kassetter, Nintendo 64-kontroller, Nintendo GameCube, Nintendo GameCube-kontroller, Nintendo Wii, PlayStation 2, PlayStation 4, PlayStation 4 Pro, PlayStation 5, PlayStation Dualshock 4-kontroller, PlayStation Move-kontroller, Sega CD, Sega GameGear, Sega Master System-kassetter, Sega Mega Drive II, Steam Deck, Wii mini, Xbox 360 Wireless Controller, Xbox One Kinect

Phillips-skruPhillips PH1 (3 mm)
Atari 2600, Atari 2600-kontroller, Atari 2600 Jr. modell A, Atari Flashback 2, Atari Lynx, ColecoVision, Game Boy, Game Boy Pocket, NES-kontroller, Nintendo 64-kontroller, PlayStation, PlayStation one, PlayStation 2, PlayStation 2 Slim, PlayStation 3, PlayStation 3 Slim, PlayStation 3 SuperSlim, PlayStation 4, PlayStation 4 Slim, PlayStation Dualshock 2-kontroller, PlayStation Dualshock-kontroller, PlayStation Sixaxis/Dualshock 3-kontroller, PlayStation-kontroller, Sega CD, Sega Dreamcast, Sega Master System, Sega Master System II, Sega Mega Drive, Sega Mega Drive II, SNES/SFC-kontroller, Steam Deck, Wii Balance Board, Xbox "The Duke"-kontroller, Xbox 360 Elite, Xbox 360 S, Xbox Controller S

Phillips-skruPhillips PH2 (3,5 mm)
Family Computer (Famicom), NES (Nintendo Entertainment System), Nintendo 64, SNES/SFC (Super Nintendo/Super Famicom)

FlatskruFlattrekker
Game & Watch, de aller tidligste NES-kassettene (for det meste de med fem skruer)

Tri-Point-skruTri-Point Y000 (0,6 mm)
Nintendo Switch OLED

Tri-Point-skruTri-Point Y00 (1,5 mm)
Game Boy Advance SP, New Nintendo 2DS XL, Nintendo DS, Nintendo DS lite, Nintendo Switch, Nintendo Switch Joy-Con, Nintendo Switch lite

Tri-Point-skruTri-Point Y0 (2mm)
Game & Watch (Club Nintendo Ball), Game & Watch (Super Mario Bros.), Game & Watch (The Legend of Zelda), Game Boy Advance, Game Boy Advance SP, Game Boy Advance-kassetter, Game Boy Color, Game Boy Micro, New Nintendo 3DS, Wii Balance Board, Wii Pro Controller, Wii Remote-kontroller, Wii U GamePad

Tri-Point-skruTri-Point Y1 (2,5 mm)
Game Boy, Game Boy Pocket, Nintendo GameCube-kontroller, Nintendo Wii, WaveBird-kontroller, Wii U

Gamebit-skruGamebit 3.8 (3,8 mm)
Game Boy-kassetter, NES-kassetter, Nintendo 64-kassetter, Sega GameGear-kassetter, SNES/SFC-kassetter, Virtual Boy-kassetter

Gamebit-skruGamebit 4.5 (4,5 mm)
Nintendo 64, Nintendo GameCube, Sega 32X-kassetter, Sega GameGear, Sega Mega Drive-kassetter, SNES/SFC (Super Nintendo/Super Famicom), Virtual Boy

Torx-skruTorx T6 (1,7 mm)
Xbox Kinect, Xbox One Kinect, Xbox One Wireless Controller, Xbox Series X Wireless Controller

Torx-skruTorx T8 (2,31 mm)
Xbox, Xbox 360

Torx-skruTorx T20 (3,86 mm)
Xbox

Security Torx-skruSecurity Torx TR7 (1,99 mm)
Xbox 360 Elite

Security Torx-skruSecurity Torx TR8 (2,31 mm)
PlayStation 3, PlayStation 3 Slim, PlayStation 3 SuperSlim, PlayStation 4 Pro, PlayStation 4 Slim, PlayStation 5, Xbox One S, Xbox One S (All-Digital Edition), Xbox Series S, Xbox Series X, Xbox Series X Wireless Controller

Security Torx-skruSecurity Torx TR9 (2,5 mm)
PlayStation 4, Xbox 360 Elite, Xbox 360 S, Xbox 360 Wireless Controller, Xbox One, Xbox One Wireless Controller, Xbox One X, Xbox One X (Project Scorpio Edition)

Security Torx-skruSecurity Torx TR10 (2,74 mm)
Virtual Boy, Xbox, Xbox 360, Xbox 360 Elite, Xbox 360 S, Xbox Kinect, Xbox One, Xbox One Kinect, Xbox One S, Xbox One S (All-Digital Edition), Xbox Series S

Japanese Industrial Standard-skruJapanese Industrial Standard JIS000 (2 mm)
Nintendo Switch OLED, Wii Pro Controller

Japanese Industrial Standard-skruJapanese Industrial Standard JIS00 (2,5 mm)
New Nintendo 3DS XL, Nintendo Switch Pro Controller

Japanese Industrial Standard-skruJapanese Industrial Standard JIS0 (3 mm)
PlayStation VR, Wii Pro Controller

Japanese Industrial Standard-skruJapanese Industrial Standard JIS1 (4 mm)
Sega Saturn

Tri-Groove-skruTri-Groove
Finnes stort sett kun på Sega Mega Drive-kassetter publisert av Electronic Arts. Disse kassettene kjenner du raskt igjen da de har et gult låseklips på venstresiden og en annen fasong enn de normale kassettene.

Hex Nut 5mmHex Nut (5 mm)
Denne støter du kun på dersom du skal totalt demontere den første Xbox Kinect-modellen. Denne finner du som fire "stenger" i hvert hjørne av hovedkortet, og de fungerer som skruholdere. Disse kan også skrus ut med hjelp av en tang dersom du ikke har korrekt verktøybit.

© 2021-2022. Denne guiden er skrevet, kompilert og produsert av Gamingsjappa.no. Du kan gjerne linke direkte til denne siden, men vennligst ikke kopier eller reproduser innholdet i denne guiden på andre nettsider eller i andre publikasjoner.